ERASMUS+ STEM

 

erasmus3


Erasmus
+ STEM Education - Συμμετοχή του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  η εικονική ανταλλαγή του προγράμματος Erasmus + STEM Education, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πολέως Χρυσοχούς μαζί με το Λύκειο Raffaele Mattioli της Ιταλίας και το Λύκειο Sredno Uchillishte Letets Hristo Toprakchiev της Βουλγαρίας.

Η  πανδημική έκτακτη ανάγκη εμπόδισε τους  μαθητές να ταξιδέψουν και  να μπορέσουν να ζήσουν αυτή την εμπειρία σωματικά. Όμως, λόγω της  δέσμευση των Σχολείων Συνεργασίας  μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό εικονικό γεγονός που φιλοξενήθηκε από τις Βρυξέλλες Reves AISBL.  Η ανταλλαγή πρόσφερε σε όλους τους συμμετέχοντες μια πολύτιμη ευκαιρία να συζητήσουν τη διδασκαλία των κλάδων STEM. Για όλα τα εργαστήρια που διοργάνωσαν τα Σχολεία Συνεργασίας, χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμα διδακτικά εργαλεία και μια προσέγγιση, που διεγείρει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, βοηθώντας τους έτσι να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Η ανταλλαγή εμπλουτίστηκε από την παρέμβαση του Luca Martignetti, γενικού γραμματέα της Reves AISBL, ο οποίος οδήγησε τους συμμετέχοντες σε ένα εικονικό ταξίδι μέσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες. Ξεκινώντας από τη γέννηση της ΕΕ, παρουσιάστηκαν οι αρχές στις οποίες θεμελιώθηκε, όπως: ελευθερία, ισότητα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Στη συνέχεια, ο ομιλητής εξήγησε τον ρόλο των θεσμικών οργάνων που είναι μέλη της Ένωσης, τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει κάθε κράτος μέλος, για να έχει πρόσβαση σε αυτά και τη σημασία που έχουν τα θέματα STEM στον κόσμο της εργασίας.

Το Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς  συμμετείχε με ομάδα 10 μαθητών μαζί με τους καθηγητές τους Ιωάννη Ιωάννου, Λάμπη Παλαιολόγο, Μάριο Χρύσανθου, Αφροδίτη Χρίστου και η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Φουρνίδου .

Η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε με την παράδοση των πιστοποιητικών συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που «συναντήθηκαν» διαδικτυακά, με την ευχή να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα ταξίδια και να ζήσουμε εμπειρίες που επιτρέπουν την πολιτιστική και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Όπως τόνισε η συντονίστρια του έργου, καθηγήτρια Carla Orsatti, αυτές οι ανταλλαγές αποτελούν πολύτιμες ευκαιρίες για όλους τους εμπλεκόμενους λόγω των πολιτιστικών ερεθισμάτων που προσφέρουν σε ευρωπαϊκή διάσταση.

erasmus1


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος έγιναν επίσης οι πιο κάτω δράσεις:

 • Τον Φεβρουάριο του 2019, 10 μαθητές του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς με συνοδεία τριών καθηγητριών τους, της Ελένης Τσιακουρη, της Μαρίας Νικολάου και της Αφροδίτης Χρίστου επισκέφθηκαν την πόλη Βάστο της Ιταλίας. Για μια εβδομάδα οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς έζησαν, με τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους από τα Λύκεια της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, εμπειρίες βαθιάς διδακτικής αξίας, αλλά και μεγάλου συναισθηματικού αντίκτυπου. Οι καθηγητές του Λυκείου Mattioli, ετοίμασαν συγκεκριμένα μαθήματα, ακολουθούμενα από εργαστηριακές δραστηριότητες, στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές των τριών Ευρωπαϊκών λυκείων.
 • Τον Μάη του ίδιου έτους καθηγητές και μαθητές του Λυκείου Raffaele Mattioli της Ιταλίας και του Λυκείου Sredno Uchillishte Letets Hristo Toprakchiev της Βουλγαρίας φιλοξενηθήκαν για μια βδομάδα από το Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς. Οι καθηγητές του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς ετοίμασαν μαθήματα, ακολουθούμενα από εργαστηριακές δραστηριότητες στα μαθήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές και από τα τρία Λύκεια. Στην πραγματικότητα, έχουν δημιουργηθεί διεθνή μαθήματα στα αγγλικά, με δυναμική σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα περιελάβανε επίσης  ξενάγηση στα αξιοθέατά μας, στην Πόλη Χρυσοχούς, στην Πάφο, τη Λεμεσό και στο Όμοδος. Ακόμη οι δύο ξένες αντιπροσωπείες συνοδευόμενες από τους Κύπριους οικοδεσπότες τους έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο της Πόλης Χρυσοχούς από τον δήμαρχο κ. Γιώτη Παπαχριστοφή, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία αυτών των διεθνών προγραμμάτων ανταλλαγής και συνεργασίας ειδικά για τις νέες γενιές.
 • Τον Οκτώβριο επίσης του ίδιου έτους 8 μαθητές του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς με συνοδεία των δυο καθηγητριών τους, Ερατώς Χριστοδούλου και Αγγέλως Θεοδώρου επισκέφθηκαν το Λύκειο Sredno Uchillishte Letets Hristo Toprakchiev της Βουλγαρίας, όπου επίσης συμμετείχαν σε μαθήματα-εργαστήρια που ετοίμασαν οι Βούλγαροι καθηγητές βασιζόμενοι τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα .

erasmus2          

“STEM Education (Science, Technology Engineering and Maths)”

ERASMUS+ “STEM Education (Science, Technology Engineering and Maths)”

Το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς από την φετινή σχολική χρονιά, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA229 “STEM Education (Science, Technology Engineering and Maths)”. Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετέχουν ακόμα δύο σχολεία από την Ιταλία και Βουλγαρία. Στα πλαίσια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι ανταλλαγής μαθητών στην πόλη Vasto της Ιταλίας από τις 18/2/2019 μέχρι τις 22/2/2019 με την συμμετοχή 9 μαθητών και 3 καθηγητών.  Οι μαθητές μας, φιλοξενήθηκαν από μαθητές του λυκείου «Polo Liceale Statale R. Matioli», ενώ παρακολούθησαν εργαστήρια στα μαθήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Βιολογίας με θέματα τα οποία διδάσκονται στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων χωρών.

Η δεύτερη πράξη ανταλλαγής μαθητών έγινε στην Κύπρο και το  σχολείο μας φιλοξένησε 22 μαθητές από τα συμμετέχοντα σχολεία της Ιταλίας και Βουλγαρίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 6/5/2019 μέχρι τις 11/5/2019. Στα πλαίσια του προγράμματος οι φιλοξενούμενοι μαθητές και οι μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν εργαστήρια στα μαθήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Πληροφορικής με θέματα τα οποία διδάσκονται στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων χωρών.  Επίσης οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν τα χωρία Κάθηκας, Στενή και Όμοδος ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Πόλη Χρυσοχούς, τα Λουτρά της Αφροδίτης τους Τάφους των Βασιλέων και τα ψηφιδωτά της Πάφου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση των επιστημών με έμφαση στα επαγγέλματα STEM, αφού οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος θα απαιτήσουν μια βασική κατανόηση των μαθηματικών και της επιστήμης.

Φωτογραφίες από το ταξίδι στην Ιταλία : 

 • fysics
 • math1
 • maths
 • maths2
 • omodos
 • omodos2
 • petratouromiou
 • steni1
 • steni2

Φωτογραφίες από την φιλοξενία στην Κύπρο :

 • fysics
 • math1
 • maths
 • maths2
 • omodos
 • omodos2
 • petratouromiou
 • steni1
 • steni2